skateboarding

Posted: November 30, 2012 in all post

Skateboarding adalah sukan tindakan yang melibatkan menunggang dan melaksanakan helah menggunakan papan selaju a. Skateboarding juga boleh dianggap sebagai aktiviti rekreasi, satu bentuk seni, pekerjaan, atau kaedah pengangkutan. Skateboarding telah dibentuk dan dipengaruhi oleh skateboarders banyak sepanjang tahun. Satu laporan 2002 mendapati bahawa terdapat 18500000 skateboarders di dunia. 85% daripada skateboarders yang ditinjau yang telah digunakan lembaga pada tahun lepas adalah di bawah umur 18 tahun, dan 74% lelaki.

Skateboarding adalah agak moden. Sejak tahun 1970-an, skateparks telah dibina khusus untuk digunakan oleh skateboarders, penunggang dan skaters sebaris.

Sejarah
Skateboarding mungkin dilahirkan kadang-kadang dalam tahun 1940-an atau awal 1950-an apabila pelayar di California mahukan sesuatu untuk melayari apabila ombak tidak berubah. Tiada siapa yang tahu yang dibuat lembaga pertama, ia seolah-olah bahawa beberapa orang yang datang dengan idea-idea yang sama di sekitar masa yang sama. Ini skateboarders pertama bermula dengan kotak papan atau kayu dengan roda skate roller dilampirkan ke bawah. Kotak bertukar menjadi papan, dan akhirnya syarikat telah menghasilkan dek lapisan ditekan kayu – serupa dengan dek papan selaju hari ini. Pada masa ini, skateboarding telah dilihat sebagai sesuatu yang perlu dilakukan untuk menyeronokkan selain melayari, dan oleh itu sering dipanggil “laluan pejalan kaki melayari”.

The skateboards pertama perkilangan telah diperintahkan oleh kedai Los Angeles, California melayari bertujuan untuk digunakan oleh pelayar dalam downtime mereka. Pemilik kedai, Rang Undang-Undang Richard, membuat perjanjian dengan Syarikat Chicago Roller Skate untuk menghasilkan set roda skate, yang mereka dilampirkan untuk papan kayu persegi. Oleh itu, skateboarding telah asalnya ditandakan “laluan pejalan kaki melayari” dan skaters awal dicontohi gaya melayari dan gerakan. Peti skuter didahului skateboards, dan telah dilahirkan konsep yang serupa, dengan pengecualian mempunyai peti kayu yang dilampirkan kepada hidung (hadapan lembaga), yang membentuk asas hendal.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s